S-au împlinit 85 de ani de la nașterea scriitorului Petru Cărare

ПОДЕЛИТЬСЯ

Nicolae Roibu, MOLDPRES

 

Poetul şi prozatorul umorist, traducătorul şi dramaturgul Petru Cărare, deţinător al ”Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Naţional, Maestru al Literaturii, ar fi împlinit joi, 13 februarie, 85 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1935, în satul Zaim, judeţul Tighina, în prezent raionul Căuşeni. Petru Cărare a absolvit Facultatea de Jurnalistică a Şcolii Centrale Comsomoliste (1956) şi Cursurile Superioare de Literatură ale Institutului „M. Gorki” din Moscova (1969).

A activat în calitate de redactor şi publicist la periodicele „Colhoznicul Moldovei”, „Tinerimea Moldovei”, „Cultura Moldovei”, „Chipăruş”, „Moldova Socialistă” şi altele. A fost redactor la Editura „Şcoala Sovietică”, secretar literar la Teatrul „Luceafărul”, director al Biroului de propagare a literaturii de pe lângă Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Primele poezii lirice ale lui Petru Cărare „O călătorie prin rai”, „Seară de vară”, „O, leliţă” ş.a., cu pronunţate accente umoristice, au apărut în ziarul „Tinerimea Moldovei” (1954-1955). A debutat editorial cu volumul de poezii umoristice „Soare cu dinţi” (1962), urmat de „Trandafir sălbatic” (1965). Pentru că era un parodist zeflemitor, care critica regimul, Petru Cărare este trimis „în surghiun” la Teleneşti; i-a fost suspendat spectacolul „Umbra Domnului” şi arestată cartea „Săgeţi” (1972).

A editat cărţile „Zodia musafirului”, „Oglinzi”, „Parodii şi epigrame”, „Cadenţe”, „Săgeţi, carul cu proşti şi alte poeme”, „Fulgere basarabene”, „Pălăria gândurilor mele”, “Peniţa şi bărdiţa”, “Între patru ochi”, „Moldovenii în cer”, „Scrieri alese”, precum şi culegerile de versuri pentru copii „Poiana veselă”, „Ploaie cu soare”, „Vânătorul”, „Ce culoare are vântul?” ş.a.
Piesele sale „Străinul”, „Drum deschis”, „Portretul” şi „Logodna cu bucluc” au fost montate la teatrele „Vasile Alecsandri” din Bălţi şi „Licurici” din Chişinău. A tradus din Esop, Ivan Krîlov, Samuil Marşak, Rasul Gamzatov, Sebastian Brant, Gianni Rodari, Francois Villon şi alţi scriitori.

Petru Cărare a fost decorat cu medalia „Mihai Eminescu”, „Ordinul Republicii” şi cu titlul onorific „Maestru al Literaturii”. În 2000 a devenit laureat al Premiului Naţional pentru Literatură. Scriitorul Petru Cărare s-a stins din viață la 27 mai 2019 și a fost înmormântat la Cimitirul Central de pe str. Armenească din capitală.

 


ПОДЕЛИТЬСЯ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *